Skärp er Sverige!

Idag är jag så fruktansvärt trött på all okunskap och all nonchalans som finns i dagens samhälle. Bristen på både självrespekt och respekt för andra människor. Det nästintill unisona kravet som begär att man ska få vara den man är men aldrig tar hänsyn till att någon annan inte passar innanför samma ram.

Vi lever i ett samhälle idag som är expert på att reproducera fördomar och förtryck. Som vilar främlingsfientlighet på rätten till yttrandefrihet och som skrattar bort sexism med att ”flickorna får väl tåla lite”, ”män måste få vara män”.

Nej! Att haft turen att få födas i ett land som har demokrati innebär inte att man får utnyttja yttrandefriheten för att kränka andra människor. Det innebär inte att man ska hata sina medmänniskor för att de föddes på en annan plats eller för att någon har en annan färg på huden. En demokrati innebär inte att man som vit och svensk ska få utnyttja fördelarna av den för kasta ut sina medmänniskor härifrån. Att inte respektera alla människors lika värde och rätt att existera är INTE att handla demokratiskt. Det är INTE att respektera demokratin. Det är att håna den, utnyttja den och såsmåningom förgöra den. 

Och nej: Att få vara man innebär inte att man ska kränka, diskriminera eller håna sina medmänniskor för att de inte är av samma kön. Att vara man är precis samma sak som att vara kvinna, eller som att inte vilja definiera sig som något av det. Man är en människa. En individ. Någon som har rätten till att vara sin egen person utan påtryckningar från samhället om hur idealet för respektive kön ser ut.

Idag är jag så förbannat trött på alla er som hatar ”hen” för att ni inte fattar att pronomenet INTE HAR NÅGONTING MED MANLIGHETEN ATT GÖRA. För att ni inte fattar att genom att hata och tycka det är tjafs, och vilja ”få ett slut på daltandet” så stampar ni på värdigheten hos alla de människor som känner en trygghet i att slippa definiera sig med ett kön. ”Hen” är inget substitut för ”han”, och inte heller för ”hon”. Men det är ju väldigt intressant att diskussionen om huruvida kvinnligheten skulle påverkas eller inte, inte har speciellt stor plats i debatten.

Jag är också sjukt IDIOTTRÖTT på alla er rasister som tycker att ni är mer värda än någon annan bara för att ni har vit hy, firar jul eller påsk och lever på privilegiet att vara etnisk svensk. Det är pinsamt hur man kan känna sådan stolthet över att vara svensk när så många svenskar inte alls respekterar mångfald, sina medmänniskor eller den mänskliga rättigheten att få vara sin egen individ.

SKÄRPNING.

Tack.

Fram och tillbaka!

Är mycket resande för mig nu! I onsdags åkte jag tillbaka till Örebro och skola, var hemma till fredagen innan jag satte mig på tåget tillbaka till Dalarna igen. Dagarna hemma spenderades mest i skolan och hemma i soffan med början till migrän. Och dagarna i Dalarna har bjudit på god middag och mysig hemmakväll hos mamma, match, seger och utgång igår och idag långfrukost framför ”Så mycket bättre” och lite bildjobb till Divine!

Snart ska vi åka till Borlänges nya IKEA och äta lunch och spana in lite juldekorationer som jag vill ha till årets mysigaste månad: December! Sedan blir det tåg hem tillbaka till Örebro. Tänkte försöka spendera de två timmarna med jobb inför morgondagens deadline.

Vad har ni gjort i helgen?

Kram!lif-lulä

VM play-off

Äntligen hemma i sängen efter en resa tur och retur till Stockholm (igen).

Idag var det dags för Sverige-Portugal i Friends Arena. Mina två favoritlag sedan lågstadiet. Och shit vad mäktigt det var. Och shit vilken arena. Vilken match. Det var sån stämning och sån spänning.

Som alla väl vet vid det här laget så räckte det inte hela vägen för Sveriges del. Men de kämpade både länge och väl och visade att de tänkte kriga till sista minut. Mot Portugal får man ta att man inte når VM ens med de krafterna.

Jag är sjukt glad över att jag fick vara där.

Vad säger ni om matchen?

20131120-031629.jpg

Helgen

Nu har en hel helg gått igen! Även denna har varit superbra.

20131118-151516.jpg
I fredags åt jag, Emma, Emelie och Amanda jättegod middag hos Emelie med plockmat vin och glögg. Självklart kollade vi på idol och playoff-matchen mellan Sverige och Portugal. Hoppas verkligen på bättre lycka imorgon!

20131118-151830.jpg
På lördagen kom mamma till Örebro, vi startade med förfest med Örebroleksingar i Behrn Arena inför Örebro-Leksand.

20131118-151941.jpg
Leksands tränare Andreas Appelgren på förfesten.

20131118-152440.jpg
Det blev till slut seger efter en sjukt spännande match!

20131118-152525.jpg
Då var det självklart dags att fira! Blev en helkväll på Pitchers i Örebro.

20131118-152629.jpg
Innan mamma gick till tåget så avslutade vi helgen med en supergod lunch på stan.

20131118-152738.jpg
Kvällen spenderades i soffan med massa goda saker och världens bästa tjej.

Perfekt helg helt enkelt.
Hur har eran varit?

Kram
Amanda

Nu och för alltid: Mitt bästa låttips.

Foo Fighters – The Pretender är för mig verkligen den bästa låten i hela världen. Den vrålar integritet, styrka och medvetenhet. Den talar till och åskådliggör människan i varje individ och ifrågasätter all den skit man genom livet fått ta emot.

Den krigar för förståelsen om sitt eget värde och inger all den respekt som finns för kärlek, men mest sin egen individ. Hur viktigt det är att stå på sig. Att våga vara den man är och ifrågasätta det man tycker är fel. Att våga vara stark och älska sig själv tillräckligt mycket för att vända ryggen mot det som gör en ont.

20131115-105306.jpg

Fredagsmorgon hos mamma

Efter tågkaos igår kom jag, mot alla odds, fram till Leksand innan matchstart. Hade en superrolig kväll med mamma och kompisar, seger, och Micke intog för en stund sin rätta plats i livet: som klackledare.

20131115-073628.jpg

Nu ligger jag i mitt flickrum hos mamma i Skräddarbacken. Tänkte göra en god och lugn frukost innan jag sätter mig på 602:an ner till station och åker tillbaka mot Örebro, skolan och seminarium i kampanjplanering.

Glöm inte att spana in vår stora tävling i senaste numret av Divine!

Ha en UNDERBAR fredag!
Kram
Amanda

Divine Magazine nr 11

Nytt nummer av Divine Magazine ute nu!

Som vanligt fyllt med underhållande, intressant och viktig läsning. I detta nummer hittar ni också vår stora hösttävling där ni läsare får chansen att vinna finfina priser lagom till jul! All info om hur ni deltar i tävlingen hittar ni i tidningen!

Omslag nr 11
Klicka på bilden för att läsa tidningen.

Fullt upp!

Förra veckan var det verkligen fullt upp! Hemtenta, jobb och ännu en resa till Stockholm. Imagine Dragons på schemat denna gång.

20131111-215733.jpg

Om Passengers spelning var lugn, intim vacker och viktig så var denna en explosion. Ett fyrverkeri av energi, dans, vrål och tusen händer mot himlen.

En så fruktansvärt förlösande kväll som ett avbrott i det virrvarr av stress som jag just nu har en aning svårt att gömma mig från. Förra tisdagen räckte det med att bara finnas. Jag, Emma och min bästa, bästa lillebror. Storstan och musiken. Det behövdes kan jag lova er. Det behövdes.

Jag hoppas att ni också försöker hitta små guldkorn till stunder som lyser upp på de platser där hösten annars kan vara ganska mörk. Det behöver vi allihopa tror jag.

20131111-220635.jpg
Hela livets solstråle och världens bästa lillebror.

Ps! Ni glömmer väl inte att ett sprillans nytt Divine-nummer finns ute på hemsidan? Massa spännande denna månad!

Kram!
Amanda

Fantastic four – bildspecial

Här kommer en liten bildspecial från min fyra dagar långa fantastiska helg!

Hoppas ni mår bra i höstmörkret.
Kram!

20131104-221710.jpg
Hittade en jättemysig liten China/Thai-restaurang i Stockholm innan Passengers spelning.

20131104-221814.jpg
Underbar, intim och viktig spelning med Passenger.

20131104-222027.jpg
På fredagen bar det av med tåget mot Dalarna!

20131104-222105.jpg
Hockey i Leksand och sjukt härlig straffseger följt av en krogrunda i Borlänge med världens bästa och roligaste mamma.

20131104-222236.jpg
Lördagen bjöd på en mysdag hemma i Skräddarbacken som följdes av en utgång med min bästa kompis Sandra och flera fina tjejer.

20131104-222343.jpg
Nyöppnade/renoverade Bolanche.

20131104-222531.jpg
Stora Tuna Kyrkas minneslund.

20131104-222647.jpg
Avslutade helgen med supergod mat och hockeyderby mellan Brynäs och Leksand med mamma och lillebror. Sen åkte jag sista tåget hem till Örebro och min fina tjej. Mycket nöjd och glad över en så fin och härlig helg

Till minne av..

Idag tänker vi extra mycket på de som inte finns med oss här på jorden längre. De som lämnat oss alldeles för tidigt och de som somnat in efter ett helt långt liv. Unga och gamla, sjuka och friska. Släktingar, vänner, bekanta och andra.

Jag hoppas de alla är på den plats i universum som är vackrast för just dem. Med dem de älskar, med de vi minns.

Alla har vi nog någon som fattas oss.
Alla har vi någon som får en extra tanke en helg som den här. Och jag är säker på att de känner det. Att var de än är så är de alltid precis där vi är. Bredvid oss. Med oss.

Godnatt.

20131103-231427.jpg

Hälsade på farmor och farfar vid Stora Tuna Kyrkas minneslund idag. Jag hoppas så innerligt att de har det bra där de är nu.