Lucka 7: Mina hemligheter + Lucka 8: Min politiska åsikt

Mina hemligheter: Den här tyckte jag var sjukt svår. Hemligheter håller jag ju för att ingen annan ska få veta dem, eller så bevarar jag en hemlighet åt någon som kanske inte orkade bära den själv. Hur som helst så tror jag att det kan vara lite farligt att hålla inne på visa saker, samtidigt som det ibland kanske behövs för att man inte vill att andra människor ska få ta del av något som är för privat eller som känns alldeles för mycket i kropp och hjärta.

Oavsett vad vi har för hemlisar eller inte så tycker jag iallafall det viktigaste är att hålla skillnad på en hemlighet och en lögn. Ibland har de en tendens att flyta samman och då är jag rädd att vi alla är ute på de djupaste, djupaste vatten.

Var ärliga med varandra och luras lite lagom om det verkligen behövs. Annars tror jag på att sanningen alltid tar oss allra längst i livet.

Min politiska åsikt: Jag röstar på Socialdemokraterna och är medlem i SSU, detta för att jag tror på ett samhälle där vi hjälper varandra. Där kollektivet går före den enskilda individen och där alla människor får leva med samma rätt till välfärd oavsett inkomst, etnicitet, ålder och kön. Men främst av allt tycker jag att vi i nästa val ska rösta mot främlingsfientlighet. Mot Sverigedemokraterna och deras syskonpartier, mot rasism och mot nazism. Mot hat, hot och våld. Jag vill inte leva i ett land där alla människor inte anses vara lika mycket värda, jag vill inte leva i ett Sverige fyllt av förtryck. Jag vill inte leva i ett land där människor blir utsatta och utfrysta, där lagen jagar folk, förföljer människor utanför sjukhus, dagis och skolor. Jag vill inte leva i ett samhälle där vi misstänkliggör varandra på grund av hur vi ser ut eller var vi kommer ifrån. Där vi lever efter ideologin om att vissa skulle vara viktigare än andra.

Jag vill bo i ett land för alla. För dig och för mig. För oss.

Lucka 5: Min blogg + Lucka 6: Mitt hem

Min blogg: Den här bloggen är lite mer annorlunda än min privata blogg som jag skrivit i sen 2006. Här berättar jag om mina dagar, om mitt jobb, vardagen, skolan och de människor och ting som står mig allra närmast och de som finns i mitt liv på andra vis. Förr skrev jag som terapi för själen, som för att försöka förstå var jag stod i vissa frågor, vad jag kände och hur och varför jag tyckte, tänkte och brydde mig om allt i min värld.

Ibland var den bloggen lösenordsskyddad, ibland inte. Det berodde helt på hur beredd jag var inför att andra skulle läsa hur hjärtat formade formuleringar på tangentbordet. Här är jag lite mer fri, och i livet lite mer säker, vilket gör att det kanske blir på ett lite annat sätt. Jag ska försöka hitta min plats i en sån här typ av blogg också – det kommer med tiden.

Tills dess hoppas jag ni vill följa mig och mitt liv härifrån!

Mitt hem: ”Home is wherever I’m with you”

Som sagt så bor jag med Emma i västra Örebro. Vi har förtillfället en etta på 45 kvadrameter som just nu är fylld med julpynt. Vår lägenhet har högt i tak, är i lite äldre stil med trägolv och gjutjärnshandtag på dörrarna, väggar och dörrar är vitmålade och vi har stora fönster åt bägge håll. Det enda som fattas mig är en balkong och en julgran just nu. Så om någon därute har en lägenhet att byta med våran eller som ni ska flytta ifrån så vet ni var ni når mig ;). Och att vi inte har någon julgran i mitt julfantast-hem beror på att vi har ett litet yrväder till katt som heter Elliot. Hon är det busigaste lilla pyret ni någonsin kommer träffa och en riktigt bortskämd liten lady. Till exempel så dricker hon hellre vatten ur våra glas än ur sin egen skål vilket gör att man aldrig kan lämna rummet när man dricker något om man inte vill dela saliv med en golvkrypande 1,5-åring. Men söt är hon så vi står ut. Julgran får vänta till vår nästa lägenhet, precis som balkongen.

Kram!

Screenshot 2013-12-15 at 16lucka6ekalender6j.pghjkScreenshot 2013-12-15 at 16

Lucka 4: Något jag älskar

Något jag älskar: ”Ja, jag vet vad kärlek är. För kärlek det är du.”

Ändrar denna till ”Någon jag älskar” för att få berätta om tjejen som ligger bredvid mig i soffan just nu och andas alldeles tungt med den finaste kroppen i hela världen. Hon heter Emma, hon är 23 år, jobbar som sjuksköterska på Örebro universitetssjukhus och nu i december har jag fått vara med henne i ett och ett halvt år.

Första gången jag vaknade upp bredvid Emma fick jag panik. Jag var svart av smink i hela ansiktet, var bakfull och hade sjukt fula och trasiga strumpbyxor på mig och det enda jag tänkte var ”å herregud här ligger jag bredvid min drömtjej”. Ändå låg vi kvar i samma säng hela dagen och timme ut och timme in så pratade vi om allt och ingenting, om livet, världen, musik, familj, skola, minnen och varandra. Bara för att ingen ville gå. Och bara för att jag på en gång kände att jag aldrig igen ville vara utan henne.

Och det vill jag fortfarande inte. Emma är en fantastisk person med ett fantastiskt sinne och ett fantastiskt hjärta. Vi bor tillsammans på Väster i Örebro och varenda gång jag vaknar bredvid henne känner jag fortfarande att jag ligger bredvid min absoluta drömtjej. Enda skillnaden är bara att hon är bättre än allt jag någonsin kunnat drömma om. När jag tittar på henne och hon tittar på mig är det som att ingenting annat i världen existerar och allt som är hon gör mig så överväldigad att inga ord någonsin kommer kunna förklara det. Hur mycket och länge jag än skulle försöka.

Emma: Du är det bästa i hela världen. Jag älskar dig.
kalender4e1

Lucka 2: Min önskelista + Lucka 3: Min familj

Min önskelista: I år har jag haft väldigt svårt att önska mig något i julklapp. Det enda jag verkligen vill ha är en till Hälsingering i en annan typ av silver, men det har jag inte ens sagt till mina gulliga föräldrar och några tankeläsare har de ju (tack gode gud) inte blivit! Haha.

Det jag helst av allt vill den här julen är att alla barn ska få en julklapp, att klasskillnader, rasism, sexism, homofobi och könsdiskriminering ska förintas. Att alla människors lika värde ska bli alla partiers främsta valfråga och att ingen, någonsin, någonsin igen röstar in ett främlingsfientligt parti i vår riksdag. Jag vill att Sverige ska vara ett land för alla, ett land med acceptans, tolerans jämställdhet och solidaritet. Jag vill att vi ska förstå att alla i grunden är lika. Men måste tillåtas vara olika.

Min familj: I min familj lever jag det ljuva livet som både storasyster och lillasyster.
Min mamma heter Ann-Cathrin och är en äkta hälsingestinta och min allra bästa kompis. Hon bor i det gula huset i Skräddarbacken och tycker att hon städar för dåligt och kommer hem försent men jag tycker att hon är den bästa mamman i världen. Hon älskar Bollnäs GIF och Leksands IF och tillsammans har vi många roliga, konstiga och knäppa minnen från matchdagar genom åren.
kalender3mamma

Pappa heter Ola, born and raised in the big city Borlänge och bor nu på världens finaste Hushagen som på vintern förvandlas till det mysigaste av tomteland. Han är den snällaste människan som vandrat på den här planeten och även om han inte alltid förstår det själv så värdesätter jag den han är något oerhört.
kalender3pappa

Hos dessa två människor bor fortfarande min lillebror, Anders Viktor Jonathan (Viktor efter julkalendern -95, mitt val, hehe) varannan vecka. Jag skulle kunna svära på att Jonathan är den mest godhjärtade människa som någonsin kommer vandra den här jorden. Att beskriva honom med ord gör nästan ont i mitt systerhjärta för jag älskar den lilla (17-åriga) plutten så ofantligt mycket. Mamma brukar skratta när vi bråkar för att vi inte vet hur man gör och det är jag (oftast) hur glad som helst för.
kalender3jonathan

Syrran som gör mig till lillasyrra heter Louise. När jag var liten såg jag upp till henne något enormt, hon är tio år äldre än mig och har genom min uppväxt varit min allra största idol. Och trots att vi inte egentligen växt upp tillsammans så finns det ingen i världen som förstår mig så bra som henne. Vi kan avsluta varandras meningar, vi behöver bara titta på varandra för att förstå vad vi menar och vi behöver bara ett andetag för att exakt samtidigt börja skratta åt exakt samma sak. Louise är den starkaste och bästa tjejen i hela mitt liv, jag älskar henne mer än något ord kan säga och fast jag är 21 år nu så är jag fortfarande så sjukt imponerad av allt det hon som människa är. Dessutom finns det ingen som är mer kung än oss på efterfester!
kalender3lollo

Sen har jag också världens bästa släkt. Men att berätta för er om dem kommer bli fetare än en Harry P- bok och inte det minsta kort och koncist.

Mormor och morfar – Ni är det bästa. Det absolut, absolut, absolut bästa. Hos er finns en trygghet jag inte känner någon annanstans.

Och min kusin Anton och moster Åsa: vill tacka vem det nu än är jag ska tacka för att de finns. Ni skulle spendera en helg med dem så skulle ni förstå precis, exakt varför.

Lucka 1: Vem är jag?

Jag heter Eva Kristina Amanda Berglund, föddes 1992 på Falu BB och bodde nästan hela min uppväxt i vårt gula hus i Skräddarbacken i Borlänge. Skräddarbackens enda affär stängde precis när jag lärt mig cykla och äntligen skulle få uppfylla min högsta dröm (att mamma skulle upptäcka att mjölken var slut, ge mig 8 kronor och be mig cykla och köpa ny). Detta hade mina kompisar gjort i år, men eftersom jag är född med en muskelsvaghet, artrogrypos, så var jag inte snabbast på berget med att lära mig cykla. Jag opererade mig som liten två gånger och hade skenor på benen för att de skulle räta ut sig och idag mår jag tippetopp om man bortser från ett hoppande knä och lite skavanker här och var. Men jag kan ju erkänna att skolgymnastiken har satt sina spår som det ungefär MINST roliga i hela livet och världen.

Jag har vuxit upp väldigt nära alla mina kompisar då vi alla bodde i samma stadsdel och umgicks dagar som nätter med varandra. Det är jag väldigt glad för idag när vi inte ens bor i samma stad längre och kan prata varje dag men trots det har starka band till varandra. Efter högstadiet som vi alla gick tillsammans bestämde jag mig för att gå gymnasium i Falun på estetprogrammet med inriktning teater. Jag hade spelat sen jag var 8 år och hamnade i en galen klass med 8 andra tjejer och man kan minst sagt säga att vi levde loppan de tre hela åren till studenten!

Efter studenten flyttade min bästa kompis Jenny till Barcelona och efter min jobbsommar åkte jag ner och satte sprätt på lönen och livet tills pengarna var slut och jag drog knät ur led och fick åka hem till hösten och en kort period av arbetslöshet då vårdbiträde på hemtjänsten inte är en så enkel roll att axla med en krycka i varje hand. På hemtjänsten jobbade jag i ca 4 år och jag älskade (nästan) varje minut av det. Att få jobba så nära människor och hjälpa dem med vad det än kan vara var en vardag som både gav och tog så mycket kärlek på ett så himla vackert vis.

Idag bor jag i Örebro med min finaste tjej och har så många underbara vänner även här. Jag pluggar media- och kommunikationsvetenskap, jobbar på ett stort företag här i stan och för ett forskningsprojekt på universitet som forskar i ungdomars samhällsengagemang, jag skriver för Sveriges bästa webbtidning Divine Magazine och drömmer om att en dag få förändra den här världen. Jag hatar SD, rasism, sexism och allt ogrundat hat som så många hyser mot våra medmänniskor. Jag älskar solidaritet, feminism, jämställdhet och alla människors lika värde och rätt till ett värdigt liv.kalender1jagg
Pappa, jag och min bästa syster Louise.

kalender1jag

Min bloggjulkalender!

Ja, jag har ju utlovat att också delta i bloggjulkalendern, som vanligt har jag haft fullt upp och är därmed sist på bollen, men vi kör!

Halva december är ju faktiskt kvar! ;)

Såhär kommer den se ut:

1a december – Vem är jag?
2a december – Min önskelista
3e december – Min familj
4e december – Något jag älskar
5e december – Min blogg
6e december – Mitt hem
7e december – Mina hemligheter
8e december – Min politiska åsikt
9e december – Bästa youtubeklippet just nu
10e december – Mina rädslor
11e december – Något som får mig att börja gråta
12e december – Mina framtidsplaner
13e december – Något jag saknar
14e december – I mina hörlurar
15e december – Ett barndomsminne jag minns
16e december – Min dag
17e december – Min bästa resa
18e december – 5 foton som känns 
19e december – Det här hade jag på mig idag 
20e december – Min tro
21a december – Det här upprör mig
22a december – Min favoritplats
23e december – Att komma hem
24e december – Min jul

 

Andra december

20131202-215736.jpg20131202-215752.jpg

Efter ännu en fullspäckad helg i Dalarna är jag äntligen hemma i soffan och adventsmyser. Jag älskar verkligen december, advent, Lucia och allt som hör julen till. Ska verkligen försöka koppla av, stressa ner och njuta av den när den äntligen är här.

Just nu kollar vi på Julens Hjältar från 99. Julkalendrarna har genom åren varit så otroligt viktiga för mig. När jag var fyra år lyckades jag till och med få mina föräldrar att döpa min lillebror efter Viktor i ”Jul i Kapernaum”, fortfarande glad över det och fortfarande är den min absoluta favorit! Jag må vara för gammal men det är något alldeles magiskt över tidiga morgnar med en kopp varm oboy och en liten stund i sagornas värld. En liten resa på 24 dagar som alltid, alltid slutar lyckligt.

Hoppas ni tar hand om er i vintermörkret.

Kram.