Svenskhet har inga färger och sätter inga gränser

Jag kommer från staden där det sägs att man bor länge.

En stad som under min uppväxt många gånger kändes farlig, kall, mörk och hård. Men en stad som med åren kom att bli något helt annat.

När fler och fler bosatte sig hos oss så växte den, och vi invånare med den. Vi närmade oss varandra med värme istället för våld. Vi blev en stad för initiativ, för engagemang. En stad för gemenskap. För möten, musik, mångkultur och medmänsklighet. I ett par år hela Sveriges symbol för fred och kärlek.

Idag försökte en grupp demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen ta det ifrån oss. Marscherande på min familjs och mina vänners gator försökte de steg för steg rasera det som byggts upp i och med att Borlänge aktivt beslutat att kavla upp ärmarna och på allvar bli mer än bara en stad – och istället bli ett hem för många människor som vill bygga sina nya liv i Sverige efter att ha varit på flykt.

Att nazister trampar på samma gator som jag nästan hela livet vandrat, gör ont i mig. Det är ett nederlag för demokratin. En skräck för det öppna samhälle vi ska vara. En ond påminnelse om vilket samhälle vi kan bli om vi inte säger ifrån. Om vi inte benhårt står fast vid övertygelsen om alla människors lika värde.

Står vi starka tillsammans kan de aldrig få igenom sin skeva idé om att bara de som ser ut som dem får ha vårt gemensamma Sverige som sitt.

De kan aldrig ta ifrån oss den lika rätt vi alla har till vår hemstad, vårt samhälle och vårt liv.

De kan aldrig få gehör för sitt ”värna de egna först”, utan kommer tvingas inse att alla som vill vara svenskar också är svenskar. Att vi alla är ett och samma folk. Samma kropp som ska ge luft och syre åt samma planet.

Att svenskhet inte har några färger, och inte heller sätter några gränser.

Att vara svensk är att vara vänlig.
Att vara svensk är att våga och vilja vara solidarisk.
Att vara svensk är att vara modig nog att lära av och lyssna till varandra.
Att inte låta fördomar och förakt förstöra och förgöra de möjligheter som mångfald ger oss.
Att vara svensk är att ha förstånd nog att se våra olikheter som tillgångar, inte hinder.
Att värna sina medmänniskor och välkomna de som söker sig hit och vill rota sig.
Att vara svensk är att glädjas åt att så många vill komma hit för att berika vårt samhälle.

Att de vill stanna i Sverige, och leva, jobba, plugga och bo.
Länge.

☮♀❤