8 mars

”VI ÄR JU REDAN JÄMSTÄLLDA!”

”NI BORDE VARA TACKSAMMA FÖR ATT NI HAR DET SÅ BRA!”

”MÄN HAR OCKSÅ PROBLEM! SKITER NI I DET ELLER??”

Jag tänkte att jag kanske skulle slippa skriva en sådan här text i år, men eftersom ovanstående resonemang fortfarande existerar trots att det är 2017 behöver vi snacka lite om det. Igen:

Kvinnor har genom tiderna slagits blodiga i sin kamp för rättvisa mellan könen. De har kämpat med näbbar och klor och hela sin person för att plöja en väg som gett möjligheter och rättigheter till oss som kommit efter. Ändå begränsas vi forfarande av vad män tycker att vi ska vara och inte vara. Varje dag kommer nyhetsflashar om tjejer som blivit utsatta för våld och övergrepp av kända och okända män, samtidigt som vi får ta skit och bli skuldbelagda för det. ”Skyll dig själv om du gick hem själv, drack ‘för mycket’ vin eller hade för kort kjol”. Att bestämma över våra egna kroppar och individer är bara vår rättighet så länge ingen bestämmer sig för att ta den rätten ifrån oss.

Vi matas med våld och med hot och med hat. Vi attackeras – och vi avskys. Av den enda anledningen att vi är kvinnor. För att vi gör något som inte förväntas av oss: vi hörs och syns, tycker och tänker, kräver vår plats och våra rättigheter.

Att det knappt finns en kvinna som inte genomlidit en våldtäkt, ett sexuellt övergrepp eller sexuella trakasserier, det sårar vårt yttre. Men ännu mer sargar det vårt inre. Ändå ger vi inte upp.

#8mars är ingen dag att fira. Det är ännu en dag då vi vågar, vill och väljer att fortsätta kämpa. Att aktivt göra anspråk på alla de rättigheter som för män sedan länge är självklarheter. Trots att det gör så jävla ont. Trots att många av oss får betala ett högt pris. Trots att det ibland verkar gå bakåt, så är idag egentligen bara ännu en dag då vi vägrar acceptera att inte respekteras och fortsätter kampen för vår rätt till sexualitet, självständighet och jämställdhet.

Tack alla coola, kloka, kompetenta, klockrena kvinnor som dag ut och dag in tar så mycket skit och ändå orkar kämpa vidare för lika rättigheter och möjligheter. Ni är fan bäst!!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *